Taşıt kredisi kullanılarak satın alınan aracın ruhsatına banka tarafından rehin ibaresi işlenmektedir. Bu aracın satışı halinde aracın yeni sahibine bankanın araç üzerinde hak sahibi olduğunu anlaması için hem bir mesaj niteliğinde hem de kredi çeken kişinin ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmemesi halinde bankanın aracı satma hakkını kullanmasını sağlaması açısından garanti olarak görülmektedir.
Konut kredisi kullanan kişilerin en çok tereddüt yaşadıkları konuların başında hayat sigortası gelmektedir. Konut kredisi kullanırken hayat sigortası yaptırılması kanunen bir zorunluluk olmamakla beraber bankalar konut kredisi dönüşlerini güvence altına alabilmek adına hayat sigortası yaptırmayan kişilerin konut kredisi onayı vermemektedirler.
Yaşanan büyük depremlerin ardından konut sigortası ülkemizde zorunlu hale getirilmiş ve depremin yaratacağı büyük maddi yük azaltılmaya çalışılmıştır. Ancak ülkemizde halen sigorta bilincinin tam olarak yerleşmemiş olması nedeni ile sigortalı olan konut sayısı ne yazık ki çok düşüktür. Bu nedenle kredi ile satın alınan konutların sigortalanması konusunda büyük bir hassasiyet gösterilmektedir.
Konut kredisi sigortası ülkemizde pek çok kişinin şikayet ettiği ve yaptırmak istemediği bir sigorta türü olarak görülse de konut kredisinde hayat sigortası en az banka kadar kredi kullanarak konut satın alan kişinin de haklarını korumaktadır.
Konut kredisi ödeme planı değişikliği genelde konut kredisi yapılandırma olarak anılmaktadır. Bu değişiklik bazen kredi çeken kişinin borcu vadesinden önce kapatmak istemesi nedeni ile vade kısaltma olarak gerçekleştirilebileceği gibi ayrıca konut kredisi faiz oranları üzerinde meydana gelen indirimler sonucu da gerçekleştirilebilmektedir.
Konut kredisi kullandırımlarında istisnasız tüm bankalar kredi kullandırılan konutun tapusu üzerine ipotek koymaktadır. Konut kredileri hem yüksek tutarlı hem de uzun vadeli krediler olduğu için bankalar kredinin geri dönüşünü garanti altına almak için konutun üzerine ipotek koymayı istemektedir.
İhtiyaç kredisi kullanım oranlarının artması ile beraber ihtiyaç kredisi yapılandırma başvurusunda bulunan kişilerin de sayıları artmaktadır. Ancak gerçekleştirdiği yeniden yapılandırma işlemine rağmen borcunu ödeyemeyen pek çok kişi bulunmaktadır. Peki ihtiyaç kredisi borcu ödenmezse ne olur?
Alınan tüm önlemlere rağmen ülkemizde her yıl binlerce kişi kredi mağduru olarak yasal işlemlere maruz kalmaktadır. Sizde “kredi borcumu ödeyemiyorum” diyorsanız ve “kredi borcumu nasıl öderim?” diye soruyorsanız yazımızda sizi alternatif bir kaç çözüm önerisi bekliyor.